El concepte de masculinitat

La masculinitat és el conjunt d’atributs que defineixen com ha de ser l’home, quin paper ha d’exercir dins de la societat i com ha de relacionar-se amb els seus iguals. La masculinitat no és quelcom natural i inherent en l’home, sinó que va més enllà del sexe de la persona i dels seus atributs biològics.

Es tracta d’una construcció social, cultural i històrica, segons la qual cada societat determina com vol que es comportin els homes i sobretot com vol que no es comportin. En altres paraules, quins són els rols, ocupacions i valors propis de l’home.

Aquestes creences o patrons culturals s’interioritzen durant la interrelació amb la societat i es manifesten en tots els àmbits de socialització (família, amistats, carrer, escola, activitats extraescolars, centres religiosos, mitjans de comunicació, etc.). És aquí on els infants aprenen a fer-se homes des de pràcticament el seu naixement.

No existeix, com afirma Daniel Gabarró,¹ un sol tipus de masculinitat, sinó que trobem tantes com formes de ser de l’home. Però existeix a la nostra societat un model predominant de masculinitat, la masculinitat tradicional, que engloba les definicions sobre masculinitat i que gira al voltant de l’androcentrisme. La resta d’interpretacions sobre la masculinitat són minoritàries i es troben subordinades a la masculinitat tradicional, com constata Luis Bonino.²

1 Gabarró, D. (2006). Reconstruir la identitat masculina: una necessitat política. Recuperat 12 maig 2012, a http://ateneu.xtec.cat

2 Bonino, L. (2001). La masculinidad tradicional, obstáculo a la educación en igualdad. Dins Congreso Nacional de Educación en Igualdad: Relatorios. Santiago de Compostela: Xunta de Galicia.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s