El concepte de violència de gènere

La violència de gènere és qualsevol acte de violència que se’n deriva de la desigualtat de gènere i que té com a resultat un dany físic, psicològic o sexual, incloses les amenaces, els insults, les intimidacions, les vexacions, les coaccions, la humiliació, la discriminació, la criminalització, l’exclusió o la privació.

La masculinitat tradicional associa a homes i a dones uns trets, uns rols i unes funcions; tot allò que és normal, naturalacceptat per la majoria de la societat. Per exemple, una persona que neix mascle (sexe biològic) s’ha de sentir un home (identitat de gènere), comportar-se com un home (rol de gènere) i agradar-li les dones (orientació sexual).

La persona que es desvia d’aquestes normes no escrites, però construïdes socialment, és considerada una persona anormal, subnormal, inferior, antinatural, asocial, malalta, boja, excèntrica o rara i castigada socialment, sigui amb l’aïllament social, una mirada de menyspreu, una broma desagradable, un insult o una pallissa.

Per tant, la violència de gènere és la violència vers els diferents, contra els qui no compleixen els trets característics de la feminitat i masculinitat tradicional.

La violència de gènere no només es dóna en les relacions de parella sinó que també afecta a altres relacions personals, familiars, socials i professionals. Dit d’una altra manera, aquesta violència es produeix tant en l’àmbit familiar —casa—, com en l’educatiu —escola i universitat—, laboral —feina— i públic —carrer—.

Però, la desigualtat de gènere es troba tant estesa i arrelada a la nostra societat que, sovint, la seva manifestació en forma de violència passa desapercebuda. Aquesta és una de les causes que explica la continuïtat de la violència de gènere, doncs és difícil lluitar contra coses que, a priori, estan interioritzades i semblen naturals.

Així doncs, és necessari desacostumar-se de la violència: prendre-hi consciència, advertir a la ciutadania dels perills que genera la desigualtat de gènere i no mostrar indiferència davant la violència habitual de la nostra societat.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s