El Corb

Le due città gemelle non sono uguali, perché nulla di ciò che esiste o avviene a Valdrada è simmetrico: a ogni viso e gesto rispondono dallo specchio un viso o gesto inverso punto per punto. Le due Valdrade vivono l’una per l’altra, guardandosi negli occhi di continuo, ma non si amano. Italo Calvino, Le città invisibili (Torino, 1972).

L’exposició internacional d’arquitectura de Berlín del 1957 fou concebuda a fi de reconstruir el barri de la Hansa (Hansaviertel), molt malmès arran de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), i rivalitzar amb la llavors avinguda Stalin (Stalinallee), avui anomenada avinguda Karl Marx (Karl-Marx-Allee), artèria principal del Berlín Oriental i aparador del realisme socialista. Amb motiu de la Interbau, arquitectes de la talla del finès Alvar Aalto (1898-1976), del brasiler Oscar Niemeyer (1907-2012) i de l’alemany Walter Gropius (1883-1969) van nodrir d’edificis residencials el cor de la ciutat dividida.

L’arquitecte franc-suís Le Corbusier (1887-1965), considerat un dels màxims exponents del moviment modern, juntament amb l’alemany Mies van der Rohe (1886-1969) i el nord-americà Frank Lloyd Wright (1867-1959), també hi va participar, però la seva obra, coneguda com a Corbusierhaus, fou emplaçada a tocar de l’estadi olímpic, dins del barri de Charlottenburg. El disseny de l’edifici de Le Corbusier derivava de la pròpia Unité d’habitation inicial, edificada a Marsella.

La rastellera de fotografies que ara publico sota el nom de El Corb és la visió personal de la casa on vaig viure tres mesos de la meva estada a Alemanya i alhora una particular commemoració del cinquantè aniversari de la mort de l’arquitecte Le Corbusier.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s